Welkom


Welkom op het blog van Neintje.

Ik blog over onze leesclub Doris.

Wij zijn een groep vrouwen, die ongeveer vijf keer per jaar bij elkaar komt, om samen een gelezen boek te bespreken. De eerste keer bespraken wij Alfred & Emily van Doris Lessing op 26 september 2008. De naam Doris was een werktitel. Zolang er niemand met een voorstel komt voor een andere titel noem ik onze leesclub nog steeds zo.

De samenstelling van de groep is in de loop van de tijd wat veranderd. Soms haakt er iemand af, soms komt er iemand bij. Momenteel zijn we met zijn vijven, Marjoleine, Marianne, Calista, Saskia en Nini.


Sinds 2014 zijn wij helaas opgehouden te bestaan als leesclub.



Bespreking Tonio

Iedereen is zeer onder de indruk van het boek. We hebben het allemaal met veel genoegen gelezen. Tonio in een woord: puur, meeslepend, geweldig, overweldigend, onder je huid.

Deze requiemroman is gewijd aan de overleden zoon van de schrijver. Tonio, hun enig kind, wordt op Pinksterochtend 2010 (Zwarte Pinksterdag) in Amsterdam aangereden en is als gevolg hiervan overleden. De schrijver verhaalt over de toestand waarin hij en zijn vrouw zich bevinden. Ze vinden het noodzakelijk om de laatste dagen van hun zoon te reconstrueren aan de hand van gesprekken met zijn vrienden, de behandelend arts, de politie. Ook zijn ze op zoek naar de mysterieuze Jenny. Zij was een vriendin van Tonio, die hij nog niet zo lang kende. Zijn ouders kenden haar niet en zijn vrienden wisten niet van haar bestaan. Ze willen haar spreken, om bepaalde vragen beantwoord te krijgen.

Prachtige beschrijvingen over het dagelijkse leven van het echtpaar. Het verhaal speelt zich afwisselend af in het nu en het verleden. Zo maak je kennis met de levensloop van Tonio.



Je wordt deelgenoot van het intense verdriet van de ouders en de manier waarop ze de rouw proberen te verwerken. Adri vraagt zicht af of hij gefaald heeft, hij ziet zichzelf als schuldige. Hij heeft het over een tornado van emoties waarin hij is terecht gekomen: opgejaagdheid, schuldgevoel, opstandigheid, schaamte , trots, gelatenheid en angst.

Tonio nam niet de gebruikelijke route naar zijn woonhuis, het waarom zal nooit duidelijk worden.
De laatste fietstocht van Tonio wordt minutueus beschreven door de auteur en daarin wordt hem een andere route ingefluisterd. Het noodlot zou niet toegeslagen hebben.

Op het moment van de mededeling van het ongeluk stond de schrijver op het punt te beginnen aan een nieuw boek. Hij was als verlamd, maar het verhaal van Tonio moest eerst geschreven worden.
Hij is vrijwel meteen na het overlijden van Tonio begonnen met het schrijven van het requiem voor Tonio.

Voor een uitgebreide recensie kijk o.a. op : http://www.volkskrant.nl/wca_item/boeken_detail/453/187537/Tonio.html; http://www.vn.nl/boeken/fictie/tonio-een-requiemroman-a-f-th-van-der-heijden/

Achteraf was Grietje niet helemaal tevreden met onze bespreking. Er had nog veel meer besproken kunnen worden. Voorstel van mij, om de volgende keer nog wat tijd hieraan te besteden. Het boek zit er nog goed in bij iedereen. Misschien kan iedereen een vraag inbrengen.

12 maart 2012
AFTh. van der Heijden nu ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.
Zelf zegt hij erover: “Het is een boek dat ik nooit had willen schrijven.” Maar het is ook een boek dat hij anders nooit had kunnen schrijven.

En dan natuurlijk nog de volgende keus:

Esther Freud: Huis in zee.

Wordt besproken op 11 mei bij Nini

Vorige keer afgesproken: “ ieder neemt een weggeefboek” mee. Niemand heeft eraan gedacht.
11 mei , neem een WEGGEEFBOEK mee!!


1 opmerking:

  1. Ha Nini, wat blijft het leuk om naderhand hier nog een verslagja van ons boekenavondje te lezen! Ik was het met Marianne-Grietje eens dat de avond wat gestructureerder en inhoudelijker had kunnen zijn, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat ik behoefte heb om er op 11 mei op terug te komen. Dan ben ik alweer een aantal boeken verder. Vond Tonio een prachtig boek, maar laat het nu ook weer los... Ben benieuwd naar jouw keus, Esther Freud! Tot gauw, groetjes, Calista

    BeantwoordenVerwijderen