Welkom


Welkom op het blog van Neintje.

Ik blog over onze leesclub Doris.

Wij zijn een groep vrouwen, die ongeveer vijf keer per jaar bij elkaar komt, om samen een gelezen boek te bespreken. De eerste keer bespraken wij Alfred & Emily van Doris Lessing op 26 september 2008. De naam Doris was een werktitel. Zolang er niemand met een voorstel komt voor een andere titel noem ik onze leesclub nog steeds zo.

De samenstelling van de groep is in de loop van de tijd wat veranderd. Soms haakt er iemand af, soms komt er iemand bij. Momenteel zijn we met zijn vijven, Marjoleine, Marianne, Calista, Saskia en Nini.


Sinds 2014 zijn wij helaas opgehouden te bestaan als leesclub.



Bespreking van Spijkerschrift

Een kort verslag van “Spijkerschrift” van Kader Abdolah. De keuze van Hanna.
Helaas zonder Hanna besproken.  Daarom bij Nini thuis. Ook Calista was er niet bij.
We  beginnen met een rondje wat vond je ervan in 1 woord?
Mooi -  bijzonder –zacht –familiegeschiedenis –eenvoud. 

Het thema: vader –zoon.  Aga Akbar en Ismaiel. De handicap van vader (doofstom), die het leren van het spijkerschrift tot gevolg had. De verhouding vader –zoon. Zoon probeert de wereld uit te leggen aan vader. De tegenstellingen tussen vader en zoon. Ook politiek gezien.

Zoon is als student politiek actief en vlucht het land uit. Komt als asielzoeker in Nederland terecht.  Krijgt na de dood van vader het schrift van vader in handen en gaat het Spijkerschrift, dat het levensverhaal van vader is,   ontcijferen aan de hand van zijn herinneringen
De familie: oom, Kazem Gan - vader - moeder, Tine - zussen, Goudklokje  - tantes.  De mooi beschreven gebeurtenissen over het leven  in het Saffraandorp. De Saffraanberg. De problemen die in de familie en het gezin spelen.  En de veranderingen die er plaats vinden door de modernisering van de maatschappij en de verandering van het regime.





De constructie en stijl. Boek I speelt zich af in Iran. Boek II  in Nederland en Iran, loopt  door elkaar heen. Boek II weer in Iran. Niet iedereen vond de verhalen over Nederland interessant, maar anderen weer wel. Het is een wezenlijk onderdeel  van het boek. De problemen van een asielzoeker, het afgesneden  zijn van je vaderland, een andere taal leren en zelfs boeken schrijven in die taal.      De verwijzingen naar de Nederlandse literatuur. Geen moeilijke zinscontructies, korte zinnen, kleine woordenschat.
Is het autobiografisch? Ja.

En natuurlijk over de schrijver zelf. Wat vinden we van hem ? De meningen zijn verdeeld: leuke man , mooie, knappe man, hoort zichzelf graag praten, womenizer, spreekt grappig nederlands, irriteert . Sommigen hebbben al iets anders van hem gelezen, en anderen gaan ook zeker nog meer van hem lezen.

Maar we zijn het er allemaal over eens: het is een mooi geschreven boek. Kader kan heel  goed verhalen vertellen.
Tot slot wordt de kaft van het boek besproken. Mooi! ( Jongetje met blauwe jasje ).
En een cijfer gegeven.  Iedereen gaf een 8.

We spreken af, om voortaan van tevoren je cijfer te geven en vast te leggen. Je wordt toch beïnvloed door wat anderen ervan vinden.

Nog een bijzonderheid om te melden.  Gister is Nini oma geworden van Reza Delilah. Zij is natuurlijk eerst onderwerp van gesprek geweest. En af en toe werd de bespreking even onderbroken om haar te volgen op de webcam die boven haar bedje in het ziekenhuis hangt.   In ons boek komen we  Reza ook meerdere keren  tegen: Reza  Khan, de sjah van Perzie .  Is dit toeval of niet?  

Het nieuwe boek, de keuze van Marjoleine:       Iedere dag, ieder uur van Natasa Dragnic

Iedere dag, ieder uur                  

Leesclub Doris gered!!
Er was een kleine crisis. Hanna gestopt, Calista en Marianne willen ook gaan stoppen, dan blijven we met zijn 4-en over. Vinden we het  zinvol om door te gaan?

Ja, is het antwoord. We vinden het gewoon heel erg leuk en gaan proberen er lezers bij te krijgen. Tot  tot nu toe lazen we vier boeken per jaar. Dat aantal vinden we nog net acceptabel. Meer mag  ook. We gaan per keer  een datum prikken, de eerstvolgende keer is 30 september.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten